25 Şubat 2014 Salı

TÜRKİYE'NİN İLK KADIN MÜZESİ İZMİR'DE AÇILDI

Çok mutlu, çok gururluyuz. Hem Hip Atölye İletişim olarak hem de bir İzmirli olarak...
Dergicilik yaptığım dönemden beri, neredeyse 10 yıldır hayalini kuruyordum. Bir kadın müzesi kurulmasını, içinde kadınların geçmişine dair izler olmasını, kadınları kadınlara anlatmayı, bunun doğup büyüdüğüm yer İzmir'de hayat bulmasını...
Ve oldu!
İzmir Kadın Müzesi, Konak Belediyesi tarafından Basmane semtinde geçen hafta açıldı. 

Çok değil daha bir yıl öncesinde müzenin kurulacağı metruk köşkün restorasyon öncesi fotoğraflarını çekmiştim. Müzenin proje koordinatörü Dilek Hanım ile kabul, hizmetli ve yaşam olmak üzere 3 bölüme ayrılmış; bodrum ve ara katıyla birlikte 3 katlı köşkü gezerken nasıl hayat bulacağını hayal etmiş, çok heyecanlanmıştık. 
20. yüzyılın ilk yarısına kadar Yahudi ve Türklerin birlikte yaşadığı Basmane semtinde olması da ayrıca heyecan vericiydi.
  



Neoklasik üslupta yapılmış olan binanın restorasyonu çok kısa bir sürede tamamlandı. Harap, yorgun, terk edilmiş, bakımsız ev aşağıdaki görünümüne kavuştu.



Hip Atölye İletişim adına müzenin kurulum aşamalarında bireysel danışmanlık yaptım. Fikirlerimi paylaştım, içerik desteği verdim. 
Son dönemdeki hummalı çalışmalar sırasında İzmir'de çok olamasam da, proje aşamasındaki çalışmalarımızın sonuçlarını gördüğümüz için, içimiz rahat. 3 kattan oluşan müzenin eski eserlerin gösterildiği bir merkez olarak değil kadınlara yönelik tasarımların yer aldığı, kadının sosyal hayattaki önemini anlatan temaların sergilendiği bir alan olarak tasarlanması konuşuluyordu. Öyle de oldu.



Müzede M.Ö. 1950 yılından bu yana evlilik belgelerine ait fotoğrafların sergilendiği Evlilik Cüzdanında Yolculuk Sergisi, 1828 ekmek zammı protestosundan şiddeti protesto eden kadın eylemlerinin konu edildiği farklı gazete kupürleri, Anadolu'da yaşayan farklı kültürlere ait kıyafet ve akseuvar örnekleri yer alıyor. Kadınların toplumsal yaşamdaki direniş ve başkaldırıları da Protesto Odası'nda yer alan ilk kadın protestoları öyküleriyle yer alıyor. Yine Kadın Müzesi'nde ünlü şair Nazım Hikmet'in bir bank üzerindeki heykeli Londra'daki ünlü Hyde Park özgürlük meydanı şeklinde özgürce seslenişlerin şiirsel bir dil ile yapılacağı bir özel bölümü de içeriyor. Koleksiyon Eserler Odası'nda Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemi kadınlarını; eşyalar, bilgiler, belgeler ve eserler yer alıyor. 


Buradaki her odanın farklı bir hikayesi var.
Protesto odasında kadınların başı çektiği toplumsal olaylar hakkında bilgi veriliyor.
Müzenin en fazla dikkati çeken bölümlerinden birisi de 19 ve 20'inci yüzyıla ait aksesuarlar, giysiler ve gelinlikler.








Burada sergilenen boynuzdan taraklar özellikle ziyaretçilerin en fazla fotoğrafını çektiği eserler arasın
da yer alıyor. Yine Zuhal Yorgancıoğlu, Yıldız Kenter'e ait giysilerle Aysel Gürel'in şapka ve perukları da dikkati çekiyor.

Muazzez İlmiye Çığ, Afet İnan'ın kızı Ari İnan, Ayşen Gruda, Nurhan Damcıoğlu, Gürdal Mumcu, Zuhal Yorgancıoğlu, Çolpan İlhan ve merhum Aysel Gürel gibi alanlarında iz bırakan kadınların da özel eşyaları müzedeki yerini aldı.

Koleksiyon Eserler Odası'nda Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemi kadınlarını; eşyalar, bilgiler, belgeler ve eserler yer alıyor. 




TWİTTER'DA DÜNYADA TT OLDU

Türkiye'nin ilk kadın müzesi Konak Belediyesi İzmir Kadın Müzesi kapılarını açarken sosyal medyada da mesaj fırtınası estirdi. İzmir Kadın Müzesi açılışı twitterda dünyada 4'üncü sıradan girerek trend topic oldu. İzmirliler Kadın Müzesi'yle ilgili attığı binlerce tweetle ilk defa bir açılışı Dünyada Trend Topic listesine soktu. Hakan Tartan bu konuda da, “Dünya bugün İzmir'i konuştu, Kadın Müzesi'ni konuştu. Kadın cinayetleri ile dünya gündemini gelen Türkiye dünya gündemine twitter üzerinden dördüncü sıradan girerek hepimize büyük mutluluk yaşattı. Dünya sosyal medyada İzmir'e ve kadın müzesine şapka çıkarttı” dedi.
Açıldığından bu yana müzeye her gün en az 200 kişinin ziyaret ediyor. 
Çoğunluğu kadın olan ziyaretçiler, Kadın Müzesi'nden oldukça memnun ayrılıyorlar. İzmirli rehberlerin de müzeyi benimsemesi sonucu çok sayıda grup müzeyi ziyaret ediyor. 
Müzenin yeni bağışlarla zenginleşeceğini düşünülüyor. Müze içindeki atölyede eğitim çalışmaları yapılması da planlıyor.

Kısaca Müze Hakkında:

Giriş katında: Geçmişten Günümüze Kadın, Atik Çağ'da Kadın ve video Art odaları yer alıyor. 
Holde: Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Nebile Hanım ile Viyana Başkatibi Tahsin Bey’in 1929 yılında Ankara Palas’ta yapılan düğünlerinde Mustafa Kemal Atatürk'ün, manevi kızı Nebile Hanım ile dans ettiği fotoğraf karşılıyor. Duvarları süsleyen 19. yüzyıldan kalma altın sırma işlemeli bindallı, kaftan ve cepkenler hayranlık uyandırıyor. 
Giriş katının balkonunda: Tarihte ilklere imza atan Türk kadınlarından; Halide Edip Adıvar, tiyatro ve sinema sanatçısı, ilk kadın film yönetmeni Cahide Sonku, Dar-ül Bedai’ye ilk çıkan tiyatro sanatçısı Afife Jale ve Feraye'nin maskları yer alıyor. 









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder