1 Nisan 2013 Pazartesi

Zeliha Berksoy'dan Nazım Hikmet'e Doğum Günü Hediyesi: Jokond ile Si-Ya-U


Tiyatrocu Zeliha Berksoy'un isim babası Nazım Hikmet'e bu yıl iki ayrı armağanı vardı. Nazım Hikmet'in 111'inci doğum yıl dönümü için sahneye koyduğu Jokond ile Si-Ya-U seyirci ile buluşmaya başladı. 



Jokond ile Si-Ya-U, Nazım Hikmet'in yaşadığı bir acıdan yola çıkarak yazdığı eserden, sahneye taşınan tek kişilik bir epik oyun. Bu eseri, büyük bir ustalıkla beyaz perdeye taşıyan Zeliha Berksoy, oyunu şöyle anlatıyor; 
Si-Ya-U Her gün Louvre Müzesi'ne gidermiş, Jokond'a aşıkmış. Odasında da Jokond'un resimleri varmış, fil dişinden Jokond yapmış. Moskova'ya Kutv Üniversitesi'ne geldikten sonra, Nazım Hikmet'in oda arkadaşı oluyor ve orada Nazım Hikmet'e her şeyi uzun uzun anlatıyor. O dönemde, Şanghaylı bir devrimci olan Çan Kay Şek Moskova'dan gidenleri öldürtüyor ve Çinli öğrencilerin Çan Kay Şek'e karşı isyanına, Si-Ya-U'da katılıyor. Nazım Hikmet öğreniyor ki; Şanghay'da başı kesilenlerden bir tanesi de Si-Ya-U. Bu, onda büyük bir acı yaratıyor. Bunun üzerine şiir yazıyor ve şiirinde, Jokond yani Mona Lisa canlanıyor, aşık olduğu Si-Ya-U'nun peşinden Uzakdoğu'ya gidiyor. Jokond Uzakdopu'ya gittiğinde Si-Ya-U'nun başı kesiliyor, Jokond ise yakılmaya mahkum ediliyor. Bizim bildiğimiz Jokond aslında Şanghay'da yanmış. Bugün, Louvre Müzesindeki Jokond, sahte bir Jokond. Oyun zaten buradan başlıyor. 



Nazım Hikmet'in kaleme aldığı, Zeliha Berksoy'un beyaz perdeye taşıdığı bu epik oyunu her Çarşamba 20.00'da Beyoğlu Ses Tiyatrosu'nda izleyebilirsiniz.


Zeliha Berksoy'un Tiyatro Dergisi Haberi




Zeliha Berksoy ile ilgili haberlere buradan ulaşabilirsiniz;

Hürriyet: http://www.hurriyet.com.tr/kultur-sanat/haber/22605604.asp
Star: http://haber.stargazete.com/pazar/destansi-bir-hikayeyle-sahnelere-dondu/haber-719225

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder